Religie en Etnische Identiteit

Paper Cultuur, Gender en Etnische Identiteit

Sinds de Perestrojka in 1991 in de Sovjet Unie is het voor mensen in die regio weer mogelijk om een religie aan te hangen. De keuzevrijheid hierin is plots veranderd van niet naar steeds meer. Hoe mensen omgaan met deze nieuwe keuzevrijheden, niet alleen op het gebied van religie, is interessant om te bekijken. Dit doen Sovjet wetenschappers dan ook en sinds de geopende grenzen ook steeds meer westerse wetenschappers. Ook mijn interesse in de vele grote veranderingen in het gebied is gewekt. Vandaar dat dit paper dit onderwerp bestrijkt.

Read More

Friday 23 January 2004 - 11:17 am | | Culture and behaviour, All
Used tags: , ,

Fundamentalism

Opdracht week 4 Religious Pluralism

What is fundamentalism?

Read More

Thursday 01 January 2004 - 12:07 pm | | Culture and behaviour, All
Used tags: ,

Problemen van het onderzoek

En hoe ze weer overwonnen worden.

Ik heb onderzoek gedaan naar hoe studenten omgaan met religie in de vorming van hun collectieve identiteit. Dit onderzoek heb ik gedaan in de stad Ulan Ude, Buryatia, Russische Federatie. Dit onderzoek was vanaf het begin al eentje die niet helemaal op rolletjes verliep. 
Voor het onderzoek heb ik een literatuurstudie gedaan naar de discussie rond het onderwerp collectieve identiteiten, met in het specifiek etniciteit, omdat dit onderwerp mij fascineert. Verder heb ik uiteindelijk voornamelijk literatuur gelezen over de rol van religie in collectieve identiteiten, zoals nationale en etnische identiteiten (zie ook Bonnell 1996 en Fawcett 2000). Ik wilde een onderzoek doen naar religie, omdat ook dit onderwerp mij al enkele jaren interesseert. De combinatie van deze twee onderwerpen vond ik extra interessant, omdat er nog veel discussie is over de rol van religie in collectieve identiteitsvorming, met name in de vorming van etnische identiteiten. 

Read More

Thursday 01 January 2004 - 10:41 am | | All, Culture and behaviour
Used tags: , ,